Een griep en een verkoudheid zorgen beide voor algemene malaise en ongemakken. Maar het zijn wel beide verschillende aandoeningen.
Regel jouw consult
Griep (verkoudheid)
Wat is griep en verkoudheid?
Zowel de griep als een verkoudheid worden door een virus veroorzaakt, maar het verschil zit in het soort virus dat de klachten veroorzaakt.
- Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, dat een infectie in de luchtwegen veroorzaakt.
- Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten.
Een verkoudheid kan erg vervelend zijn, maar mensen die lijden aan de griep hebben meer last van algehele malaise.
Symptomen van griep en verkoudheid
Soms is het lastig om griep en een verkoudheid van elkaar te onderscheiden. Er is namelijk vaak sprake van dezelfde symptomen zoals hoofdpijn, keelpijn, hoesten, niezen en een verstopte neus of loopneus. Echter, bij een verkoudheid is er normaal gesproken geen sprake van koorts hoger dan 38 ºC.
Symptomen van griep
Griep is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Koorts van 38 ºC en hoger
- Koude rillingen
- Hoofdpijn
- Spierpijn in het hele lichaam
- Keelpijn
- Hoesten
- Een algemeen moe en zwak gevoel
Griep gaat meestal na een week vanzelf over, je kan je dan nog wel een tot twee weken moe en slap voelen. Mensen die extra gevoelig zijn voor de symptomen van griep, zoals ouderen, mensen met astma of COPD en mensen met hartklachten, krijgen soms een antivirusmiddel voorgeschreven om besmetting te voorkomen. Hen wordt ook aangeraden zich in te enten tegen griep. Als er toch griep optreedt, kan je arts een antivirusmiddel voorschrijven, in dit geval worden de verschijnselen van griep verminderd en duurt de griepinfectie over het algemeen anderhalve dag korter dan normaal. Bovendien kan een antivirusmiddel griep voorkomen als je in contact bent geweest met het griepvirus.
Symptomen van een verkoudheid
Verkoudheid is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Niezen
- Hoesten
- Snotteren
- Loopneus
- Hoesten
- Keelpijn
- Oorpijn
Doordat het slijmvlies van de luchtwegen ontstoken is, produceert je lichaam extra veel slijm. Hierdoor kan je neus verstopt raken en kan je tegelijkertijd een loopneus hebben. Door de ontsteking is het slijmvlies bovendien geïrriteerd waardoor je moet niezen of hoesten. Het kan ook leiden tot keelpijn en eventueel heesheid als de stembanden ontstoken zijn. Oorpijn wordt veroorzaakt doordat het middenoor in verbinding staat met de neus- en keelholte.
Wat zijn de oorzaken van griep en verkoudheid?
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, een verkoudheid door verschillende soorten virussen. Deze virussen kunnen makkelijk overgedragen worden via vochtdruppeltjes in de lucht die men uitademt. Deze lucht wordt vervolgens weer door anderen ingeademd. Dit kan erg makkelijk gebeuren als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes zoals in het openbaar vervoer, op school of op een kinderdagverblijf. Een virus kan ook via de handen overgedragen worden.
De reden dat de griep vaak in de winter toeslaat, is dan ook dat we dan veel bij elkaar binnen zitten in slecht geventileerde ruimtes. In de lente en zomer is de kans op besmetting kleiner omdat we meer buiten leven en omdat we weerstand hebben opgebouwd. Het lichaam maakt namelijk antilichamen aan voor virussen als men eenmaal besmet is geweest. Zo wordt men immuun tegen dat bepaalde virus.
Behandeling en medicatie
Kan ik zelf iets doen tegen griep en verkoudheid?
Als je verkouden bent, vermijd dan extra irritatie van de slijmvliezen, zoals door te roken. Als je rookt blijven de klachten namelijk veel langer aanhouden. Stomen kan helpen om de klachten te verminderen. Dit kun je doen boven een kom met heet water. Bij een verstopte neus kan je kiezen voor neusdruppels of neusspray met zout water.
Als je de griep hebt voel je je erg ziek. Neem zeker genoeg bedrust en drink voldoende.
Hou er bovendien rekening mee dat je erg besmettelijk bent voor andere mensen. Je bent zelfs al besmettelijk één dag voordat je ziek wordt en dit gedurende vijf tot acht dagen. Jonge kinderen zijn al twee tot drie dagen voordat ze ziek worden besmettelijk en dit gedurende ongeveer tien dagen.
Je kan besmetting van andere mensen voorkomen door bijvoorbeeld je neus en mond zo min mogelijk aan te raken, een zakdoek te gebruiken als je moet niezen en deze weg te gooien na gebruik. Was daarnaast geregeld je handen met water en zeep.
Medicijnen tegen griep en verkoudheid
Aangezien antibiotica alleen bacteriën doden en geen virussen, schrijft een arts geen antibiotica voor als je de griep hebt of verkouden bent. Normaal gesproken wordt de griep of een verkoudheid dan ook niet behandeld.
Je kan eventueel wel een paracetamol nemen om de koorts en pijn te stillen. Ook kun je bij een verkoudheid neusdruppels of neusspray met xylometazoline gebruiken. Dit middel is vrij verkrijgbaar bij een apotheek of drogist en vermindert de zwelling van het slijmvlies, waardoor je makkelijker kunt ademen. Je kunt het middel drie keer per dag en maximaal een week lang gebruiken. Gebruik het niet te lang, want op lange termijn kan het namelijk de slijmvliezen beschadigen.
Een antivirusmiddel zoals Tamiflu kan preventief gebruikt worden om een besmetting met een griepvirus te voorkomen of kan in geval van een besmetting gebruikt worden om de symptomen te verminderen en de duur van de ziekte te verkorten. Tamiflu wordt door artsen alleen voorgeschreven aan mensen voor wie griep een ernstig risico is, zoals mensen met een verminderde weerstand of mensen met hart- en longziekten.
De werkzame stof van Tamiflu, oseltamivir, behoort tot de zogenaamde neuraminidaseremmers, geneesmiddelen die voorkomen dat een virus zich in het lichaam kan uitbreiden. Het influenzavirus kan worden opgedeeld in twee types, namelijk type A en type B. Oseltamivir voorkomt dat beide soort virussen zich vermenigvuldigen. Tamiflu is beschikbaar in tabletvorm en in drankvorm.
Belangrijk is dat je Tamiflu zo snel mogelijk inneemt nadat de eerste verschijnselen van griep zijn ontstaan, in elk geval binnen 48 uur. Hiermee vertraag je de verspreiding van het virus in het lichaam. Om griep te voorkomen moet je binnen twee dagen na contact met de besmette persoon beginnen met inname van dit middel, of meteen als er sprake is van een epidemie.
Neem daarnaast altijd contact op met je huisarts als je verkouden bent en last krijgt van de volgende klachten:
- Benauwdheid
- Piepende ademhaling
- Sufheid
- Koorts die langer dan 5 dagen aanhoudt
- Als u opnieuw koorts krijgt
- Als u zich erg ziek of zwak voelt
Bijkomende risico’s en bijwerkingen
Zoals elk geneesmiddel kan ook Tamiflu bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De meest voorkomende bijwerkingen van Tamiflu zijn:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Maag- en darmklachten
- Duizeligheid
- Hoesten
- Overgevoeligheid voor oseltamivir
- Huidaandoening
Gedurende de eerste twee dagen dat je Tamiflu gebruikt, kun je klachten zoals misselijkheid en maag- en darmklachten zoals braken, buikpijn en diarree ervaren. Normaal gesproken gaan deze klachten al snel vanzelf over. Neem echter contact op met je arts als de klachten ernstig zijn of als deze lange tijd aanhouden. Bij gebruik gedurende lange periodes kun je last krijgen van hoofdpijn.
Als u overgevoelig bent voor oseltamivir kunt u last krijgen van symptomen zoals huiduitslag, netelroos en zwellingen in het gezicht. Stop in dit geval met de inname van Tamiflu en neem direct contact op met uw arts. Tot slot zijn bij baby's tot 1 jaar braken, diarree en luieruitslag de meest frequent gemelde bijwerkingen.
Hoe kunt u griep en verkoudheid voorkomen?
Griep is moeilijk te voorkomen. Je kunt er wel ervoor zorgen dat je weerstand goed blijft zodat je minder vatbaar bent voor het griepvirus. Dit doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen. Ook besmetting met het verkoudheidsvirus is moeilijk te voorkomen.
Bent je echter ouder dan 60 jaar of lijd je aan bepaalde medische aandoeningen zoals hart- en longziekten? Dan kun je in aanmerking komen voor de griepprik. Hiermee neemt de kans dat je griep krijgt met ongeveer 40% af. Ook word je minder ernstig ziek als je toch de griep krijgt. Aangezien griepvirussen regelmatig veranderen en er veel verschillende virussen bestaan, krijg je elk jaar een nieuw griepvaccin.
Heb je vragen over een verkoudheid of de griep? Dokteronline.com kan je helpen. Op onze website kan je een consult regelen met een geregistreerde EU-arts, die je verder kan begeleiden en zo nodig de juiste behandeling zal voorschrijven.
Bronnen
Farmacotherapeutisch Kompas. (2019). Oseltamivir [website]. Geraadpleegd van https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/o/oseltamivir
Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. (2018, 02 juli). Tamiflu [website]. Geraadpleegd van https://www.apotheek.nl/medicijnen/oseltamivir?product=tamiflu#belangrijk-om-te-weten-over-oseltamivir
Maastricht UMC+, prof. dr. Wesseling, Geertjan. (2019). Verschil griep en verkoudheid [website]. Geraadpleegd van https://gezondidee.mumc.nl/verschil-griep-en-verkoudheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2019, 19 september). Voor wie is de griepprik? [website]. Geraadpleegd van https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/voor-wie-is-griepprik
FAQ
Sinds wanneer is Dokteronline actief in Nederland?
Dokteronline is actief in Nederland sinds 2014.
Hoe kan ik de klantenservice voor Nederland bereiken?
Je kunt de klantenservice voor Nederland op verschillende manieren bereiken, waaronder het invullen van een formulier op onze website, chatten met een van onze medewerkers of telefonisch contact opnemen. We staan klaar om je te helpen met al je vragen en zorgen, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen op de manier die voor jou het meest geschikt is.
Wordt mijn bestelling vergoed door mijn zorgverzekeraar in Nederland?
Of jouw opdracht wordt vergoed, hangt af van je zorgverzekeraar en hun beleid in Nederland. We raden je aan om bij je verzekering naar de voorwaarden te vragen.
Indien nodig, kan onze klantenservice je een kopie van het recept en/of de factuur toesturen.